Μερικές φορές η καλύτερη αγορά μπορεί να προέλθει από την εύρεση ενός καλού μεταχειρισμένου σκάφους. Εδώ είναι μερικές γενικές οδηγίες για να να αγοράσετε ένα καλό ιστιοπλοϊκό σκάφος.

  Βρείτε το σωστό μήκος, ύψος, και πόσες καμπίνες θέλετε να έχει, την ηλικία του και τον εξοπλισμό του σκάφους για τις ανάγκες σας και τον προϋπολογισμό σας. Πρέπει να ξέρετε τι ψάχνετε προτού να αρχίσετε. Επίσης πρέπει να έχετε εξασφαλίσει μια θέση για τον ελλιμενισμό του σκάφους.

  Καθορίστε πόσο μακριά από το σπίτι σας είστε πρόθυμοι να ταξιδέψετε για να αγοράσετε και να μεταφέρετε το σκάφος της αρεσκείας σας. Αντίθετα από την ακίνητη περιουσία, τα σκάφη μπορούν να κινηθούν σχεδόν οπουδήποτε. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να ταξιδέψουν σε άλλες πόλεις ή άλλη χώρα για να αγοράσουν ένα σκάφος. Βέβαια για την μεταφορά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σκίπερ.

  Ελάτε σε επαφή με έναν μεσίτη ή κάνετε μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο για έρευνα τιμών. Ένας μεσίτης σκαφών, όπως ένας μεσίτης ακίνητων μπορεί να ελέγξει τις λίστες άλλων συνεργαζομένων μεσιτών, για το σκάφος που εσείς ψάχνετε.

  Ελάτε σε επαφή με έναν εξουσιοδοτημένο επιθεωρητή σκαφών για να ελέγξετε μέσα και έξω από την θάλασσα το σκάφος. Αυτό που πρέπει επίσης να ελεγχθεί είναι τα έγραφα του σκάφους και αν έχει κάποια δέσμευση στα νηολόγια (βάρη).

  Μετά από τον έλεγχο ξηράς και θαλάσσης, τον έλεγχο μηχανής και εγγράφων, την καρίνα και την μέτρηση υγρασίας για πιθανή όσμωση θα πρέπει να γίνει και μια δοκιμή πλεύσης με τα πανιά και την μηχανή. Τότε μόνο μπορείτε να προχωρήσετε στην αγορά του σκάφους και την μεταβίβαση στην ιδιοκτησία σας.