Επάγγελμα: φωτογράφος ιστιοπλοϊκών αγώνων.

Ο Νίκος Ζάγκας είναι τυχερός άνθρωπος. Η δουλειά που κάνει μπορεί να είναι επικίνδυνη κάποιες φορές, όμως είναι από εκείνες που σίγουρα θα ήθελες να παρατηρήσεις πώς γίνεται, αν όχι να την δοκιμάσεις κι εσύ. Εξάλλου δεν έχεις συχνά την ευκαιρία να συναντάς φωτογράφους αγώνων ιστιοπλοΐας σωστά;

zagas 01

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης αγάπης του γι” αυτο που κάνει (και ως απόδειξη του πόσο καλά το κάνει), ο Νίκος κέρδισε το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο ιστιοπλοϊκό διαγωνισμό φωτογραφίας Yacht Racing Image 2015 με την παρακάτω φωτογραφία.

zagas winer photo

Φάληρο 49er Ολυμπιακή κατηγορία, Πλαγιοδρομία σε υψηλές ταχύτητες με τους Αντώνη Τσιμπουκέλη & Στέλιο Νούτσο

Ο ίδιος μας εξομολογήθηκε τις δυσκολίες της δουλειάς του:

«Στις φωτογραφίες δράσης, είναι πολλές οι φορές που έρχεσαι αντιμέτωπος με δύσκολες συνθήκες και πολλές φορές και επικίνδυνες. Στις φωτογραφίες ιστιοπλοΐας έρχεσαι σε επαφή με τον χειρότερο εχθρό των μηχανημάτων σου, το θαλασσινό νερό. Δύσκολες στιγμές λοιπόν υπάρχουν αρκετές. Στιγμές που χάνεις τον εξοπλισμό σου μέσα από τα χέρια σου, με καμία πιθανότητα να τον ξαναβρείς, αλλά και στιγμές που κινδυνεύεις γιατί λόγω καιρού και συνθηκών μπορεί να βρεθείς και εσύ ο ίδιος στην θάλασσα η να χτυπήσεις πολύ σοβαρά αν δεν είσαι διαρκώς σε επαγρύπνηση με όλες σου τις αισθήσεις.»

zagas 02

Φέτος στο Yacht Racing Image συμμετείχαν 135 επαγγελματίες φωτογράφοι 29 εθνικοτήτων, ενώ προσμετρήθηκαν συνολικά περίπου 38.555 ψήφοι. Ο Νίκος Ζάγκας έχει συμμετάσχει και παλαιότερα στο διαγωνισμό, κατακτώντας μάλιστα και την πρώτη θέση στις ψήφους του κοινού. Όσο για το ξεκίνημά του όπως μας είπε:

«Έχω γεννηθεί στην Κέρκυρα και από πολύ μικρός ήρθα σε επαφή με το θαλασσινό στοιχείο. Όταν άρχισα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία, δεν ήξερα ότι θα στρεφόμουν σε αυτό το συγκεκριμένο είδος. Μετά από την παρακολούθηση όμως μαθημάτων για το δίπλωμα του ιστιοπλόου, μου κόλλησε το μικρόβιο.»

zagas 03

Άνοιξε το δικό του στούντιο φωτογραφίας το 1992 και το 1996 ξεκίνησε να «σαλπάρει.» Ποια είναι όμως τα όνειρά του από εδώ και πέρα;

«Ο επόμενος μεγάλος στόχος μετά την νίκη μου στον διαγωνισμό, είναι ο ίδιος που είχα και πριν. Η κάλυψη μεγάλων ιστιοπλοϊκών  διοργανώσεων στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι η νίκη μου στο διαγωνισμό, είναι ένα μικρό σκαλοπάτι για αυτό.»